ایران اسلامی عزیز از دیرباز در زمینه های مختلف علوم و مهندسی پیشتاز بوده است. در خصوص ایمن سازی لرزه ای نیز وجود آثاری مانند مقبره ی کوروش کبیر به عنوان اولین سازه ی جداسازی شده در جهان مؤید این مطلب میباشد. امروزه هم پژوهش های متنوعی توسط دانشمندان این مرز و بوم در این زمینه انجام، مقالات مختلفی منتشر و آئین نامه هایی تدوین میگردند. مطالعه ی آمار تلفات و خسارت های وارده حین زلزله های روی داده برای ایران در مقایسه با کشورهای دیگر اما علیرغم انتظار به جای مبتنی بر پیشینه ی ارزشمند و توانمندی ها موجود نشان دهنده ی ضرورت توجه ویژه بر موضوع میباشد.
پیمان نرج آبادی فام عضو هیأت علمی دانشگاه بناب
اگرچه مسئله ی ایمن سازی لرزه ای سازه ی ساختمان ها در ایران نیز هنوز نیازمند پیشرفت و توسعه میباشد تا با کاربرد و اعمال صحیح روش های صحیح مقاوم سازی و بهسازی و استفاده از روش هایی مانند جداسازی و یا استهلاک انرژی به شرایط مطلوبی مانند آنچه در کشورهایی مانند ژاپن تجربه میشود برسد، محافظت از اعضای غیرسازه ای (تجهیزات کاربری ساختمان، ملحقات معماری و تأسیسات مکانیکی و الکتریکی) امروزه از نظر فنی و اقتصادی بیشتر اهمیت مییابد.
امید است کتاب حاضر ضمن ایجاد زمینه ای مفید برای آشنایی بیشتر با موضوع همچنین انگیزه ی لازم برای توجه ویژه بر ایمن سازی لرزه ای بخصوص برای اعضای غیرسازه ای را فراهم آورده و گامی مؤثر در راستای پیشرفت روزافزون کشور بوده باشد.
پیمان نرج آبادی فام
زمستان 1396
تبریز
کشورهای پیشرفته با مدیریت اقدامات ایمن سازی لرزه ای، آسیب های مربوط به خسارت های سازه ای را کاهش داده و در محافظت از تجهیزات کاربری ساختمان، ملحقات معماری و تأسیسات مکانیکی و الکتریکی که همگی را عملاً میتوان اعضای غیرسازه ای نامید پیشرفت های مهمی بدست آورده اند. این در حالی است که در بسیاری از کشورهای دیگر نظیر هند با توجه به اینکه ایمن سازی سازهی ساختمان ها هنوز به حد کفایت نرسیده است از این رو توجه بر ایمن سازی اعضای غیرسازه ای نیز در سایه قرار میگیرد. در کشورهای پیشرفته ای مانند ایالات متحده ی آمریکا هزینه ی اعضای غیرسازه ای ساختمان هایی مانند بیمارستان ها بدون در نظرگرفتن قیمت زمین به حدود %90 کل هزینه ی پروژه (ساخت) میرسد و به این ترتیب اهمیت سرمایه گذاری برای ایمن سازی لرزه ای اعضای غیرسازه ای آگاهانه مشخص گردیده و انجام آن توسط الزامات آئین نامه های لرزه ای ضرورت می یابد. البته اگرچه به طور مشابه در بسیاری از سایر کشورهای لرزه خیز دنیا مانند کشور مورد بحث این کتاب هم هزینه ی اعضای غیرسازه ای ساختمان ها عملاً زیاد و به سرعت در حال افزایش بوده و در مورد ساختمان هایی مانند بیمارستان ها هم اکنون به حدود %70 هزینه ی کل ساخت میرسد اما سرمایه گذاری های مربوط جدای از کمتر بودن آنها هنوز بدون ضوابط آئین نامه ای لازم و کافی انجام و به همین دلیل نیز کمتر مؤثر می گردند.
هدف این کتاب معرفی اصول ایمن سازی لرزه ای اعضای غیرسازه ای ساختمان ها به منظور ایجاد آشنایی اولیه برای درک مفاهیم پایه در این زمینه میباشد. از این رو از شکل های اغراق آمیز کارتونی برای تأکید بر تغییرشکل های تحمل شده توسط ساختمان ها و اعضای غیرسازه ای استفاده میشود تا درک رفتار ساختمان ها و اعضای غیرسازه ای در اثر لرزش های ناشی از زمین لرزه به خوبی حاصل و به کارگیری مفاهیم مربوط در طراحی لرزه ای میسر گردد. کتاب حاضر نتایج پژوهش های انجام یافته در خصوص ایمن سازی لرزه ای اعضای غیرسازه ای را ارائه و برخی الزامات آئین نامه ای را تا حدودی مورد بحث قرار می دهد.
امید است این کتاب موجب توجه ویژه ی مهندسان و معماران به موضوع بخصوص در کشورهایی مانند هند که در آنها هزینه های صرف شده برای اعضای غیرسازه ای عملاً فاقد پشتوانه های لازم و کافی علمی و فنی میباشند گردد. از این رو، مخاطبان اصلی این کتاب معماران حرفه ای، مهندسان عمران، اساتید دانشگاه و دانشجویان مربوط می باشند.